• Leveranstid 3-5 vardagar, frakt från 58 kr
Säkrabetalningar

Att välja sin kortlek

|2/01, 2024

Att välja sin kortlek

Hur ska jag veta vilken kortlek jag ska ha?

Marknaden svämmar över av olika tarot- och orakelkortlekar, och som nybörjare kan det kännas övermäktigt att välja sin första kortlek. Därför kommer här några tips på hur du kan tänka!

Först och främst: Tarot eller orakel?

Tarot och orakelkort är två olika typer av kortlekar som ofta används i den spirituella världen för att få vägledning i frågor och situationer. Tarot är mer tidskrävande att lära sig, med mer tolkningsbara budskap, medan orakelkort ger dig färdiga budskap.

Tarotkorten är alltid uppbyggda på samma sätt med Stora Arkanan och Lilla Arkanan. Den stora Arkanan består av 22 stycken trumfkort med romerska siffror. Dessa visar på olika dygder och personliga egenskaper. Lilla Arkanan består av 56 kort som är uppdelade i fyra sviter: 

  • Svärd som representerar luftelementet
  • Stavar som representerar eldelementet
  • Bägare som representerar vattenelementet
  • Pentagram/mynt/brickor som representerar jordelementet

Lilla Arkanan handlar om vår omvärld, händelser, känslor, tankar och bemötanden, bland annat. Korten är numrerade från ett (kallas essen) till tio. Alla siffror står för ett speciellt tema kopplat till sviten. Sedan har varje svit fyra klädda kort/hovkort som oftast representerar oss själva eller sidor av vår personlighet.

Tarot handlar mycket om att ”läsa” korten, tolka dem för att förstå vad de vill säga just dig. Varje kort har sin specifika betydelse, men du kan ge dem ännu mera djup och få mer förståelse för vad dem vill säga dig genom att använda din intuition och se vad du dras till i bilden vid just den läsningen.

Till skillnad från tarotkorten som alltid är uppbyggda på samma sätt kan oakelkorten se ut hur som helst. De kommer med färdigskrivna budskap och det finns en hel uppsjö av olika lekar. Precis som med tarotkorten kan orakelkorten användas för att lägga olika stjärnor (läggningar) för att hjälpa dig att förstå din livssituation.

Att välja sin kortlek

Det finns väldigt många påståenden där ute om framför allt tarot. Ett av dessa är att du inte får köpa din tarotkortlek själv, utan måste få den som en gåva. Det stämmer inte. Feel Free att köpa vilken kortlek du vill, när du vill! Men vad kan vara bra att tänka på? Här har vi listat några tips till dig som är i färd med att välja din första tarotkortlek!

  •  Många nybörjare uppskattar att arbeta med den klassiska Rider Waite Tarot-kortleken. Denna kortlek ligger till grunden för de allra flesta moderna kortlekarna. Rider Waite Tarot har bilder med färgstarka motiv och rik symbolik som ger dem oändligt med tolkningsmöjligheter. Dessutom är dessa lekar enkla att hitta böcker till och många av de internetsidor som beskriver kortens betydelser utgår från denna.
  •   Tilltalas du inte av Rider Waite Tarot? Nej då är den inte för dig. Det viktigaste är i grund och botten att kortens bildspråk tilltalar dig. Det är du som ska kommunicera med dem. Det är du som ska känna en koppling till dem och förstå budskapen. Som vi skrev ovan är de flesta tarotlekarna på marknaden baserade på Rider Waite leken och därför kan du använda böcker och hemsidor som hjälp för att tolka dina kort ändå.
  •  Våga lita på din intuition! När du möter på rätt lek kommer du att känna det. Den kommer att sticka ut och du kommer inte kunna släppa tanken på den.

När det gäller orakelkort så kan du gå bara på känsla! Välj kort du tycker är vackra och som du dras till. Se i beskrivningen om leken om den har något speciellt tema eller är bra för någon speciell anledning. Det finns tillexempel oralekkortlekar som är gjorda för att ge peppande budskap, andra kommer med budskap om healing och hur du kan jobba med din läkandeprocess, för att nämna några.

Hoppas att detta gav dig lite hjälp på vägen. Tveka inte att kontakta oss om du vill bolla ditt inköp av kortlek eller funderar över något!