• Leveranstid 3-5 vardagar, frakt från 58 kr
Säkrabetalningar

Crash course spirituella begrepp

|19/03, 2022

Crash course spirituella begrepp

Har du också tröttnat på den hektiska värld vi idag lever i? Där stressen regerar och känslan av att inte räcka till, vare sig för dig själv eller andra, är starkt påtaglig varje dag? Känner du att livet måste vara mer än såhär? Jag förstår känslan precis. Och den har vunnit hos mig hela livet, tills den dagen jag öppnade dörren till spirituella världen. Eller nja, jag ska nog inte säga att jag öppnade dörren - den rycktes upp och försvann. 

För vissa kan det nog vara så att man först gläntar lite på den spirituella dörren och sen öppnar den mer och mer tills man står där i dörröppningen, redo att ta sitt första kliv in. För mig var det som att när jag gläntade på den, så flög den upp och jag sögs in i den värld där det var meningen att jag skulle vara. Helt plötsligt var jag hemma och jag visste att jag inte skulle kunna gå tillbaka till den värld jag kom ifrån. Den var ju inte för mig - det visste jag.

Och då stod jag där. Omgiven av föreställningar om hur jag nu skulle leva istället och drunknade i begrepp jag ville förstå mer av. Då önskade jag att jag hade haft en kort lista med vad de olika begreppen innebar som jag kunde använda mig utav för att botanisera och välja vad jag skulle börja dyka ner i och lära mig mer av. Så här har jag satt ihop en åt dig!


Meditation

Att meditera innebär att du vilar din kropp samtidigt som sinnet är fokuserat. Vi koncentrerar oss på något som hjälper till att hålla störande tankar borta. Basinstruktionerna för de allra flesta meditationer är:

1. Slappna av.

2. Fokusera på något specifikt. Tex hur det känns i kroppen eller vad du hör för ljud.

3. Om du tappar koncentrationen på det du fokuserar på, och dina tankar börjar vandra - plocka tillbaka uppmärksamheten igen.

4.Släpp taget om allt annat. Bara här och nu spelar roll.

Att meditera är svårt och något som kräver mycket övning. Jag kämpar fortfarande!

Affirmation

Affirmationer är ypperliga att använda vid meditation, speciellt när man är nybörjare. En affirmation är ett ord eller en kort mening som vi upprepar för oss själva om och om igen. Man ska inte tänka på innebörden av orden/meningen, utan bara upprepa den högt när du fokuserar på andningen eller kroppen. Orden blir som en spärr som gör att andra tankar inte får fäste. exempel på affirmationer är:

 • Lugn
 • Kärlek och ljus
 • Jag är bra  
 • Jag är tillräcklig
 • Släpp taget
 • Fred och frihet

Intention och manifestering

Att manifestera handlar om att du sänder ut den typ av energi som du vill ha ditt liv. Sänder du ut positiv energi till universum så kommer ditt liv att fyllas med positiva saker. Sänder du ut negativa vibar, då är det negativitet du kommer att få tillbaka. På samma sätt kan du manifestera dina drömmar. Det är ditt undermedvetna som styr vad som kommer in i ditt liv. Om du medvetande gör dig om dessa, så kan du också styra dem! Här kommer intentioner in. För att manifestera en dröm är det bra att skriva ner sina intentioner. Skriv ner exakt det du vill ha. Eller ännu hellre, skriv som att din dröm redan är uppfylld. Sen finns det lika olika saker du kan göra med lappen. En del lägger den i en wish bag med några kristaller som passar för ändamålet och sover med den under kudden. Andra eldar upp den för att föra önskan ut i universum. Andra bär den med sig och läser den när de känner att de behöver. Oavsett vad du väljer att göra så är det nu du ska börja manifestera och med det våga släppa på kontrollen! Lita på att universum känner vilka energier du sänder ut och att du får det tillbaka! Om du känner att du fastnar i negativa tankemönster kan en affirmation hjälpa dig att komma loss. Min favorit är:

JAG VILL, JAG KAN, JAG SKA!

Många tycker också om att sätta en intention för dagen. Jag brukar göra det med mitt morgonkaffe. Jag skriver i min morgondagbok vad jag vill att dagen ska föra med sig, sen säger jag den högt samtidigt som jag rör om medsols i min kaffekopp. På så sätt bestämmer jag mig för vad jag vill fokusera på under dagen och vilken typ av energi jag vill sända ut. Detta är extra viktigt för mig om jag har haft en dålig natt med barnen tillexempel, eller om jag bara har vaknat på fel sida. Detta gör skillnad för hela dagen!

Kristaller

Kristaller är ett fantastiskt verktyg att använda när du arbetar med dig själv! Kristaller vibrerar nämligen på olika frekvenser som kan hjälpa oss att stärka våra olika egenskaper och oss själva! Det finns tillexempel kristaller som kan hjälpa dig att öka din kreativitet, kärleken till själv, kristaller om ger mod och beskydd och andra som inger lugn och tröst. När du ska välja kristaller till dig själv kan du antingen välja utifrån kristallens egenskaper, eller utifrån din egen känsla. Dras du till en specifik kristall så finns det en anledning till det. Så följ den känslan! Tänk också på att vi människor också har vibrationer, precis som kristallerna. Därför kan kristaller fungera på olika sätt för olika personer. 

Glöm inte bort att rena dina kristaller när du får hem dem. De kan bära på energier som inte är gynnsamma för dig. Kristaller renas med fördel i rinnande vatten (alla kristaller tål dock inte vatten!) med rökelse eller i salt (det finns flera sätt att rena sina kristaller, googla för att hitta andra sätt som kanske passar dig bättre). Sedan är det alltid bra att ladda dina kristaller i fullmånens sken.

Rökelser och Eteriska oljor

Andra fantastiska verktyg för att arbeta med ditt spirituella jag är rökelser och eteriska oljor. Rökelser finns i en mängd olika utföranden och sorter. Det finns tex olika buntrökelser av örter, koner, pinnar, stickor, brickor, osv. Rökelser har använts i kulturer runt om i hela världen för att rena energier. Här i norden har bland annat tjärved från tall sagt vara extra magisk och läkande. Du tänder din rökelse och för den runt i ditt hem/rum eller runt de föremål du vill ska renas. Glöm inte att öppna ett fönster så att de gamla energierna har någonstans att försvinna ut. Alla rökelser renar negativa energier. Om du vill ta bort ALLA energier är det vit salva du vill ha. Rökelser är också fantastiska stämningshöjare. 

Äkta eteriska oljor är ett annat helt underbart verktyg för ditt välmående. Oljor som är 100% eteriska är framställda genom pressning och destillering av blommor eller blad från växter, träd och örter. Alla oljor har olika egenskaper och kan stötta bland annat våra känslor och hormoner. De är också fantastiska att arbeta med vid meditation för sinnesstämning, fokus och grundning bland annat. Viktigt att komma ihåg är att eteriska oljor inte ska förväxlas med exempelvis doftoljor. Och de ska aldrig användas direkt på huden, utan alltid spädas ut med en basolja. 

Tarotkort

När du känner dig vilsen och inte vet åt vilket håll du ska gå kan tarotkorten hjälpa dig att hitta din väg! Tarotkort är ett utmärkt verktyg för vägledning och råd inom flera olika livssituationer och kan hjälpa dig att få klarhet i frågor om tillexempel både ekonomi och relationer. De är också ett effektivt verktyg för din personliga utveckling då de hjälper dig att reflektera och du kan med kortens hjälp få fatt i både ljusa och mörka sidor hos dig själv.

Tarotkorten är alltid uppbyggda på samma sätt med Stora Arkanan och Lilla Arkanan. Den stora arkanan består av 22 stycken trumfkort med romerska siffror. Dessa visar på olika dygder och personliga egenskaper. Lilla arkanan består av 56 kort som är uppdelade i fyra sviter: 

 • Svärd som representerar luftelementet
 • Stavar som representerar eldelementet
 • Bägare som representerar vattenelementet
 • Pentagram/mynt/brickor som representerar jordelementet

Lilla arkanan handlar om vår omvärld, händelser, känslor, tankar och bemötanden, bland annat. Korten är numrerade från ett (kallas essen) till tio. Alla siffror står för ett speciellt tema kopplat till sviten. Sedan har varje svit fyra klädda kort/hovkort som oftast representerar oss själva eller sidor av vår personlighet.

För att sedan läsa korten lägger du ut dem i såkallade stjärnor där varje korts position betyder något speciellt. Det finns hur många stjärnor som helst och du kan även göra egna. Men då är det viktigt att du redan innan har bestämt vad varje korts position ska berätta för dig.

Låter det övermäktigt att lära sig? Det bästa sättet att lära sig är att sätta sig med sin kortlek och börja jobba. Dra tillexempel ett kort varje morgon och läs av det står för.

Orakelkort

Till skillnad från tarotkorten som alltid är uppbyggda på varje sett kan oakelkorten se ut hur som helst. De kommer med budskap och det finns en hel uppsjö av olika lekar. Så verkligen alla kan hitta en som passar en själv! Precis som med tarotkorten kan orakelkorten användas för att lägga olika stjärnor för att hjälpa dig att förstå din livssituation.

Ritualer

Något som har varit helt oumbärligt för mig är mina morgonritualer. Under mina morgonritualer skriver jag morgondagbok, drar några kort och renar mig med pino santo, min favoritrökelse (som kommer att finnas i shoppen!) Jag använder också eteriska oljor för att sätta beskydd för dagen och grunda mig. Och som jag redan nämnt så sätter jag en intention för dagen. Detta hjälper mig att landa i mig själv så att jag kan möta vad dagen än erbjuder. Jag startar med ett inre lugn som gör mig grundad. 

En ritual kan egentligen se ut hur som helst och ske närsomhelst på dygnet. Om du inte är en morgonmänniska, eller har tid för en morgonritual fungerar en kvällsritual där du knyter ihop dagen och drar några kort för kommande dag exempelvis lika bra. Sen har vi ju också till exempel fullmåneritual, nymåneritual, något jag kommer att skriva om under rubriken Månen.

Månen

Något du kommer att upptäcka på din spirituella resa är månens betydelse. Månen har åtta huvudsakliga faser som vi kan se:

 1. Nymåne
 2. Tilltagande skära
 3. Halvmåne första kvarteret
 4. Tilltagande halvmåne i andra kvarteret (då månen växer i storlek och är större än en halvcirkel, men mindre än en hel)
 5. Fullmåne
 6. Avtagande måne i tredje kvarteret
 7. Halvmåne i sista kvarteret
 8. Avtagande skära

Därtill finns också mörker månen, men den kan vi inte se. Den är dock inte mindre viktig för det, snarare tvärtom! 

Varje fas bringar energier som gör att det är bra på att fokusera på olika saker vid de olika faserna:

 • Nymåne är tid för stillsam kreativitet
 • Halvmåne i första kvarteret är tid för att bli aktiv
 • Fullmånen är tid för fullbordan, upptäckt och upplysning
 • Halvmåne i sista kvarteret är tid för att samla återkoppling och för att släppa taget
 • Mörker måne är tid för att släppa taget och vila

Att följa månens faser gör att vi följer det naturliga flowet och vi forcerar inte fram något.

Skuggarbete

Något annat du kommer att upptäcka under ditt spirituella uppvaknande är att det inte är en dans på rosa moln. Självklart kommer du att upptäcka en massa härligt men du kommer också bli tvungen att ta tag i de tuffa delarna. Lyfta dina mörka sidor upp i ljuset. Det handlar om att rannsaka sig själv och vara sann mot själv. Att arbeta med skuggsidorna är absolut nödvändigt om man vill komma vidare i sin spirituella utveckling. Det gamla måste bort för att ge plats till det nya. Och det kommer inte att vara lätt. Inte att vara trevligt. Men det kommer ha gjort dig så mycket gott när du kommer ut på andra sidan.


Ja. Detta var några begrepp och fenomen som du med största sannolikhet kommer att stöta på. Var du vill börja är helt och hållet upp till dig. Det finns såklart många mer fenomen och begrepp att upptäcka och lära sig om, men dessa var de första som jag började försöka förstå mig på, i en andlig, härlig, röra.


Lycka till!


Kärlek,


Sanna